Zoeken

Home  /  Knowledge sharing  /  Blog  /  Grondige wijziging regelgeving tewerkstelling buitenlandse werknemers

 

Grondige wijziging regelgeving tewerkstelling buitenlandse werknemers

29 mrt 2019

Met ingang van 1 januari 2019 werd de reglementering met betrekking tot het verkrijgen van een arbeidsvergunning en arbeidskaart voor een tewerkstelling van buitenlandse werknemers langer dan 90 dagen fundamenteel gewijzigd.

Op heden dienen kandidaat-buitenlandse werknemers die langer dan 90 dagen willen werken namelijk een gecombineerde vergunning, oftewel een “single permit” aan te vragen. Deze “single permit” betreft een elektronische verblijfskaart die zowel een toelating tot arbeid als een toelating tot verblijf bevat.

Een aanvraag voor een toelating tot arbeid dient men nu per post te richten aan de centrale administratie Departement Werk en Sociale Economie te Brussel. Men kan dus niet langer terecht in de provinciale kantoren (Antwerpen, Gent en Leuven).

De Dienst Economische Migratie en Regulering buigt zich vervolgens over de ontvankelijkheid van de aanvraag. Bij een positieve beslissing wordt het dossier overgemaakt aan de Dienst Vreemdelingenzaken, die een beslissing zal nemen inzake het verblijf. De buitenlandse werknemer mag zijn activiteiten pas starten van zodra er ook een positieve beslissing is inzake het verblijfsrecht.

Zowel de aanvraag als de afgifte van de “single permit” zijn kosteloos. 

Meer weten? Mtr. Els Zegers helpt u graag verder.