Zoeken

Wijziging van het aansprakelijkheidslandschap: wat verandert er voor u vanaf 2025?

Home  /  Knowledge sharing  /  Blog  /  Wijziging van het aansprakelijkheidslandschap: wat verandert er voor u vanaf 2025?

Wijziging van het aansprakelijkheidslandschap: wat verandert er voor u vanaf 2025?

30 okt 2024

Vanaf 1 januari 2025 treedt het vernieuwde Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in werking, met ingrijpende veranderingen in het aansprakelijkheidsrecht. Deze aanpassingen hebben verstrekkende gevolgen voor ondernemers en hun hulppersonen in alle sectoren.

Met de afschaffing van twee belangrijke principes, meer bepaald het samenloopverbod en de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent, ondergaat ons recht opnieuw enkele fundamentele wijzigingen, na de eerdere introductie van Boek 5. Dit nieuw juridisch kader heeft gevolgen op het handelsverkeer waarmee rekening dient te worden gehouden bij het onderhandelen en opstellen van uw contracten. Een tijdige herziening van bestaande en toekomstige contracten is dus een absolute aanrader om onverwachte aansprakelijkheden te vermijden.

Wat verandert er (onder meer)?

1. Samenloop van contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid

Onder het huidige Burgerlijk Wetboek heerst er een samenloopverbod. Ingeval een contractuele fout tot schade leidt, is het nu niet mogelijk om voor diezelfde schade een buitencontractuele vordering in te stellen. Met de inwerkingtreding van Boek 6 heeft de schadelijder een keuzevrijheid. Ingeval van schade door een contractuele fout heeft hij voortaan de mogelijkheid om te kiezen tussen het instellen van een vordering op basis van de contractuele of op basis van de buitencontractuele aansprakelijkheid, tenzij bij overeenkomst anders is bepaald.

Wordt er geopteerd voor een vordering op basis van de buitencontractuele aansprakelijkheid, dan heeft de verweerder de mogelijkheid om verweermiddelen in te roepen die in het contract zijn opgenomen, ondanks het buitencontractuele karakter van de vordering en met inachtneming van bepaalde uitzonderingen.

2. Afschaffing van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent

Onder de huidige aansprakelijkheidsregels genieten hulppersonen een quasi-immuniteit tijdens de uitvoering van hun taken voor hun opdrachtgever. Onder het nieuwe Burgerlijk Wetboek zal dit niet meer het geval zijn.

Voor veel actoren binnen een onderneming, zoals bestuurders, onderaannemers en werknemers, is dit een ingrijpende verandering, aangezien zij kwalificeren als hulppersoon (‘uitvoerder’) van de onderneming. In de huidige aansprakelijkheidsregeling genieten zij bescherming bij vorderingen van medecontractanten van de onderneming voor fouten in de uitvoering van de overeenkomst. Met de invoering van het nieuwe Boek 6 en dus de afschaffing van deze bescherming, lopen deze hulppersonen het risico om rechtstreeks aangesproken te worden door de medecontractanten van de onderneming.

In onze latere blogs gaan we hier verder op in.

Wat kan u doen?

Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek brengt een nieuwe dynamiek in het aansprakelijkheidsrecht, met belangrijke implicaties voor de hulppersonen van een onderneming, zoals bestuurders en werknemers, maar ook derden zoals onderaannemers

De nieuwe gemeenrechtelijke aansprakelijkheidsregeling zal van toepassing zijn op alle feiten die tot aansprakelijkheid kunnen leiden vanaf de inwerkingtreding van deze wet op 1 januari 2025. Ook op bestaande contracten, gesloten onder het huidige recht, zal deze wetswijziging dus toepassing vinden voor de schadegevallen die zich voordoen na 1 januari 2025. Het is dus aangewezen ook voor uw lopende contracten na te gaan wat de gevolgen zijn van deze nieuwe wetgeving.

Gezien de nieuwe aansprakelijkheidsregels van aanvullend recht zijn, kunnen partijen er in hun contracten van afwijken. De afschaffing van het samenloopverbod en de quasi-immuniteit vergroot het risico op aansprakelijkheidsvorderingen, maar met de juiste contractuele afspraken kan u deze risico’s beheersen. Het is dus van cruciaal belang om bestaande contracten te herzien waar nodig en de nodige maatregelen te nemen bij het sluiten van nieuwe contracten.

Contacteer ons

Meer weten? Aarzel niet om contact op te nemen met ons gespecialiseerd team via info@legaloffice.be of via 03 448 49 92.

Auteur: Caluwaerts Uytterhoeven Advocaten