Economisch recht
Alle facetten van het ondernemen komen in het handelsrecht aan bod waardoor het een zeer dynamische rechtstak is. De dagdagelijkse relaties tussen handelaars onderling maar ook tussen handelaar en klant of overheid vinden hun neerslag in commerciële contracten, kredietcontracten, licentiecontracten, bouwcontracten, distributieovereenkomsten, agentuurovereenkomsten, franchising constructies, handelshuurovereenkomsten, kantoor- en logistieke verhuringen, koop-verkoopcontracten en nog zoveel meer. Daarbij beschikt de handelaar over de vrijheid om naar eigen goeddunken handel te drijven. Dat betekent wel dat hij zijn aansprakelijkheid vlot en correct moet kunnen inschatten.
Een onderneming kan haar diensten of producten via verschillende kanalen en op verschillende manieren verdelen. Ook de verhouding tussen de onderneming en haar distributeurs of handelstussenpersonen kent vele gradaties. Een degelijke juridische begeleiding bij de oprichting en het beheer van een distributienetwerk is cruciaal.
De vrijheid van concurrentie vormt een andere hoeksteen van het economisch gebeuren. Iedere onderneming moet concurrentie aanvaarden, tenzij deze contractueel is beperkt. Deze concurrentie dient wel op een eerlijke manier te gebeuren. Is dat niet het geval, dan kan men de staking van de oneerlijke concurrentie vorderen. Het is dan van essentieel belang om snel en efficiënt te handelen. Het afdwingen van contractuele beperkingen op concurrentievrijheid is eveneens vaak aan de orde.
Ook ten opzichte van de consument dienen bepaalde regels gerespecteerd te worden. Ondernemingen dienen aandachtig te zijn bij het opstellen van bijvoorbeeld reclame of promotiecampagnes. Deze moeten de klant voldoende aanspreken en verleiden en toch juridisch correct zijn. Productaansprakelijkheid en Consumentenbescherming is kennis die voorhanden is.