Blijf op de hoogte!
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste inzichten van Caluwaerts Uytterhoeven, bezorg ons dan uw gegevens via het formulier hieronder.
Titel 2 van het voorstel van boek 7 Burgerlijk Wetboek bevat de toekomstige regels inzake koop en ruil. De voorgestelde hervorming van de wettelijke bepalingen over het koopcontract heeft twee belangrijke krachtlijnen als uitgangspunt: (1) een vereenvoudiging in het licht van het gemene verbintenissenrecht en (2) een harmonisering van het kooprecht met de internationale en Europese instrumenten die in België van kracht zijn.
De vereenvoudiging van de bepalingen uit het oud Burgerlijk Wetboek werd benaderd vanuit twee invalshoeken:
de opheffing van de bepalingen die het gemeen recht louter herhalen
Een aantal bepalingen uit het oud Burgerlijk Wetboek werden overbodig geacht omdat zij louter toepassingen zijn van het gemeen recht die nu zijn neergeschreven in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Dit geldt bijvoorbeeld voor de artikelen 1584 (mogelijkheid tot het aangaan van een koop onder opschortende of ontbindende voorwaarden of een koop met twee of meer alternatieve zaken), 1592 (bepaling van de koopprijs door een derde), 1609 (plaats en tijdstip van de levering) en 1630 (ontbinding ingeval van tekortkoming aan de vrijwaring van uitwinning) van het oud Burgerlijk Wetboek.
de opheffing van nutteloze of ongeschikte afwijkende bepalingen
Een aantal bepalingen van het oud Burgerlijk Wetboek die afwijken van het gemeen recht, worden afgeschaft omdat ofwel de afwijking zeer beperkt is, ofwel partijen meestal afwijken van die bepalingen, ofwel de opheffing noodzakelijk is met het oog op de uniformering van het kooprecht. Dit geldt bijvoorbeeld voor de artikelen 1602 (aanvullende interpretatieregel ten nadele van de verkoper), de artikelen 1616 tot 1623 (waarborg van de oppervlakte in de koop van onroerende goederen), de artikelen 1631 tot 1633 (afwijkende regels inzake restitutie) en de artikelen 1644 tot 1648 (vrijwaring voor verborgen gebreken) van het oud Burgerlijk Wetboek.
Met de harmonisatie van het kooprecht wordt zoveel als mogelijk aansluiting gezocht bij de Europese en internationale teksten waardoor België gebonden is door een geïntegreerd kooprecht voor te stellen. Afwijkingen van het gemeen kooprecht ten aanzien van de consumentenkoop en het Weens Koopverdrag komen zoveel mogelijk te vervallen.
Hoewel de voorgestelde tekst volgens de bevoegde commissie niet fundamenteel breekt met de Belgische rechtstraditie, wijken de voorgestelde wetteksten toch in belangrijke mate af van de bestaande wetteksten.
In de komende weken zal in verschillende blogberichten nader worden ingegaan op een aantal belangrijke wijzigingen van het kooprecht die voorkomen in titel 2 van het voorstel van boek 7.
Wenst u meer te weten over het voorstel van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek? Contacteer Prof. Dr. Kristof Uytterhoeven.
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste inzichten van Caluwaerts Uytterhoeven, bezorg ons dan uw gegevens via het formulier hieronder.